LATEST POSTS

9 Jul 2009

ВТОРА СВЕТОВНА СРЕЩА НА МЛАДИ ДИПЛОМАТИ В СОФИЯ!


Повече от 160 млади лидери от 35 националности от цял свят ще се срещнат в София между 18 и 25 юли за втората годишна конференция „Софийски международен Модел Обединени Нации”.

На 18 юли в НДК се открива втората световна младежка среща за ООН. Домакин на конференцията e Национален дворец на културата, а събитието е организирано от международен екип от студенти от България, Холандия, Австрия, Великобритания, Германия, Румъния, Хърватия.

В конференцията ще вземат участие студенти от Европа, Азия, Африка, Северна и Южна Америка. Участниците ще бъдат специално поздравени от г-н Махер Насър, директор на ООН офис за информация във Виена.

Събитието под името Sofia International Model United Nations – SOFIMUN има за цел да предоставя платформа на млади специалисти от цял свят да работят върху световни проблеми от сферата на Обединените Нации. Участниците влизат в ролята на истински дипломати, представляващи държави-членки на организацията. Конференцията се фокусира върху 5 теми на ООН - за сигурност, човешки права, развитие, разоръжаване и международна сигурност, изграждане на мир. Сред темите на конференцията ще бъдат морското пиратство, случаите на Косово и Грузия, публично-частното партньорство, разпространение на ракети в Близкия Изток и др. Към отделните комитети е създаден и специален медиен център, където участниците, интересуващи се от журналистика, могат да влязат в ролята на репортери от една от общо 10 световни медии като BBC, AP, AFP, Euronews, EU Observer и др.

Програмата на събитието включва и редица допълнителни инициативи - срещи със специалисти по темите, дипломати, журналисти и членове на международни организации, както и културна програма като Карнавал на нациите - инициатива, имаща за цел да представи всяка една от присъстващите на конференцията държави чрез национална музика, храна, костюми.

Конференция „Софийски международен модел Обединени Нации” се осъществява с любезното съдействие на фондация „Фридрих Еберт”, Столична община, Министерство на отбраната на Р България, институт „Отворено общество”, Национален дворец на културата, Програма за развитие на ООН – България, Министерство на правосъдието, Министерство на културата на Р България, Българска Народна Банка, Министерство на външните работи на Р България. Събитието е подпомогнато от посолство на Япония в Р България, посолство на Руската Федерация в Р България и посолство на Унгария в Р България.

Втората конференция “Софийски международен модел Обединени Нации” е организирана от фондация СОФИМОН в партньорство с Ротаракт клуб София Интернешънъл, младежката програма на Ротари клуб София Интернешънъл.