LATEST POSTS

2 Jul 2009

ЗА ПОЛИТИКАТА, МУЗИКАТА И АГИТАЦИЯТА С ЕФЕКТЕН ОБРАТ

Припомняйки си факти за една от любимите ми групи ЛЮБЕ из нета, по повод на изключително нечестния факт, че са поканен баш от БСП да им закрият кампанията (страдание, страдание, страдание!!!), попаднах на адски много и изключително интересни неща предимно в българската мрежа, във връзка с групата.

Разбира се, идвайки заради БСП (страдание, страдание и пак страдание), те веднага са акумулирали огромен негативен вот срещу себе си от разни хора и разни идеали. В допълнение към предишни такива негативни оценки. Разбира се, като нещо голямо и значимо, за тях няма равнодушно мнение - или са възхвалявани или заклеймявани, или са символ на съветска Русия или най-великата славянска рок група в днешни дни. Били любимата група на Путин – е, и? Първанов бурно ги аплодирал на концерта им в Каварна – е, и? Пеели за руския солдат, мешайки руски фолклор и червеноармейска тематика – каквооо ? Били много военни – амиии?! И разбира се, най-новото – възмутени форумци, блогъри и нетитуловани граждани лаят по ЛЮБЕ,че идвали да пеят за БСП. Е, и на мене ми е трагично!!! Иво Инджев пък, в своя личен блог, направо прекалява и изказването му за концерта на ЛЮБЕ не само не му прави чест на опита и годините, но и е така просмукано със злоба, че се чудя той ли го е писал или някой оръфан с претенции за репресиран побъркан атакист?!

Да не слагаме кръст на музиката за сметка на политиката! Колкото и да се опитват политиците, няма да ни накарат да се отвратим от изкуството заради тях. Искам да ви кажа,че изкуство в услуга на властта винаги е имало- да вземем сега да отречем Микеланджело,че е рисувал по поръчка на папата или че редица големи артисти са имали за меценати политици или Синатра, че е бил спонсориран от мафията. Да гледаме нещата реално- да не мислите,че на мен ми е приятно , че ЛЮБЕ ще бъдат загрозени от веещи се червени ескадрони и някакви човечета с фланелки с надпис „Кой е Георги Кадиев” (скоба- кой го е измислил това тъпоумно рекламно трикче?!). Обаче ЛЮБЕ си остават ЛЮБЕ! Със или без БСП! Факт е,че пеят пред милиони, факт е,че са жива легенда, факт е,че имат чудни текстове, факт е, че музиката им е невероятна, факт е,че всяка тяхна песен е с история. Като на пример 'По высокой траве', изпята заедно с офицерите от група „Алфа” – а нима в този техен клип и текста на песента не са казани толкова истини за живота? А какво да кажем за „Березьi”- приказна песен... за Русия, естествено, за земята, която е тяхна родина, изпята с хитовия Сергей Безруков, Саша от „Бригада”. Сега дайте и него да го мразим, че пее с ЛЮБЕ, дето агитират за БСП! Това ми напомня - идеята да ги поканят сигурно има общо с факта, че има рима ЛЮБЕ-БСП. Напълно достойна идея за PR-a на БСП, които пратиха ония с фланелките с Г.Кадиев да раздават агитационни материали на „Пикникът на мечетата” в зоопарка и едва се отърваха от публичен линч !

Накратко казано, аз смятам, че ЛЮБЕ са велика група и фактът,че идват на агитация на БСП, по никакъв начин няма да повлияе на невероятната им музика. Ако с това БСП се надяват да съберат тълпа, то вероятно така ще стане, но тя ще е предимно от хора, които ще ги мразят, че карат тази невероятна група да се излага, пеейки за тях. Така че от митинг ‘за’, може да стане митинг на ‘уууууууууууу!”. Иии яйцата може този път да полетят по тях, не само по Йордан Цонев : ) А всеки, който е готов да заклейми авторите на тази вълнуваща музика и редове като „Но от мен по-богат няма под това небе, ако моите боси крака гали милото родно поле. По висока, висока трева ще вървя гордо аз с пълна гръд ще поемам дъха на поля с позабравен от мен аромат” или „Ще поема, щастлив във простора, на път, може туй да е всичко, което узная: за какво тъй печално листата летят и душата под ризата галят?”, може просто да си гледа работата, защото е тотален социопат без капчица красота в живота си.

Не е хубаво това, дето го правят партии и коалиции в желанието си да привличат хората – вече и музиката е агитация, жалко, жалко, жалко! Не можеш да си пуснеш ЛЮБЕ , нито „Тангра” (ах, а колко ми е любима „До последен дъх”!) или Емил Димитров , защото все ще се намери някой да те гледа накриво, мислейки,че си политически пристрастен. В тази връзка, на деня за размисъл, като са забранени политическите агитации, това следва ли да означава,че не мога да продъня ушите на съседите с ЛЮБЕ и „Тангра”? Не бих се учудила и това да са забранили : ) Но пък има едно непреходно успокоение - за истинското изкуство няма време и граници, така че и това ще мине и пак някой ден ще можем да си дъним любимата група без някой да ни обвини в нещо. Ars longa vita brevis!